Funero
Tel: +381 024 55-44-33
Viber: +381 65 544-33-06
Dežurstvo 0-24
Subotica, Karađorđev put 2 funero@funero.rs

Više od 30 godina sa Vama. Hvala na Vašem poverenju!

*  *   *   *   *

            Скупштина Града Суботице је 31. марта 2016. године донела незакониту градску одлуку о сахрањивању. Том одлуком је грађанима одузела могућност да за своје паре изаберу: ко ће преминулом члану њихове породице обавити последњи испраћај. Истовремено је (такође незаконито) организација сахрана учињена компликованијом. Укинута је суботичка пракса која се током више од 20 година показала успешном, пружајући изванредан квалитет и европски ниво услуга.

            Ова одлука је била искључиво у интересу монопола Јавног комуналног предузећа „Погребно”, а не у интересу суботичких грађана.

            Уместо законитости надвладала је политичка воља владајуће коалиције.

            Чињеницу да је реч о непоштовању закона констатовала је и Комисија за заштиту конкуренције. Суботичкој самоуправи је саопштено: превише је широко тумачила закон, те под монопол подвела и делатности које се могу (и требају) обављати по тржишним условима.

            Међутим, суботичка „политичка воља” није то узела у обзир.

            Против овог монопола протестовали су суботички грађани здравог разума! Међу њима и Ви!

            Покренута је Грађанска иницијатива, у оквиру које смо ми, суботички грађани, потписали петицију (уместо законом предвиђених 13.200, више од 15.100). Тражили смо да самоуправа „донесе нову одлуку о сахрањивању и гробљима, засновану на закону, омогућавајући истовремено тржишну утакмицу у свему, што не ограничава закон, односно код свих поступака, изузев самог укопа.”

            Од воље грађана јачом се показала „политичка воља”.

            Згазили су, збрисали захтев грађана. Руководство града Суботице не чини то ни први, ни последњи пут: окренуло се против воље народа! (Докле ћемо пуштати? Немојмо трпети као овце!)

            Суботичко Градско веће (на челу са градоначелником Богданом Лабаном /СНС/) и Скупштина града Суботице (са Тивадаром Бунфордом /СВМ/ на челу) формално су прихватили оправдану Грађанску иницијативу (јер је била законита), али су оба тела игнорисала како захтев грађана, тако и упозоравајуће становиште Комисије за заштиту конкуренције. Незаконита градска одлука остала је за сада на снази.

            Одборничка група Покрет за грађанску Суботицу – Јене Маглаи поднела је предлог одлуке који је подржавао захтев грађана и законитост – али владајућа већина је гласала против законитости и воље грађана, у корист монопола.

            Против монопола од почетка се изјаснио једино Мађарски покрет (касније: Покрет за грађанску Суботицу) и одборници Социјалистичке партије Србије – а за одлуке које су подржавале монопол гласале су не само владајуће странке, дакле одборници Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара, него су својим гласовима, или ћутањем, подршку пружили и одборници Демократске странке (са Демократским савезом Војвођанских Хрвата у оквиру исте одборничке групе) и Лиге социјалдемократа Вовјодине.

           У историји Суботице до сада се још није догодило да скоро 12 посто грађана са правом гласа у законитој форми захтева нешто од локалне власти.

           Али се није догодило ни то да власт то не свати озбиљно, шта више, остане при својој незаконитој одлуци упереној против грађана.

           Да ли сте узалуд потписивали? Не! Показали смо да смемо користити праксу грађанског незадовољства и да смо незадовољни једном одлуком суботичке власти (ох, колико их је још таквих!)

           Управо због тога биће још прикупљања потписа, све док се Суботичка власт не уразуми, и не схвати, да не постоје грађани због њихове власти и добро плаћених функција, већ да она постоји у интересу грађана!

           Револуционарну  измену закона донела је у децембру 2016. године Народна скупштина Републике Србије (у којој СНС такође има већину!). Према новом комуналном закону, изузев укопа, све погребне делатности (укључујући и церемонију) су тржишне категорије, локалне самоуправе немају више надлежност њиховог додељивања, нити било која друга овлашћења у вези њих!

           Закон је ступио на снагу 1. јануара 2017. године. Суботичко Јавно комунално предузеће „Погребно” не жели да прихвати нови закон и, позивајући се на градску Одлуку која је законски постала ништавна, држи свој монопол на погребне церемоније на свим државним гробљима.

           На црквеним гробљима сахрањивати може свако предузеће – јер црквене власти нису прихватиле монопол.

           У Суботици је „политичка воља” још увек јача од законитости!

           Очекујемо да се у Суботици поново успостави законитост у области сахрањивања, те да грађани не буду само у могућности да слободно бирају где ће купити погребну опрему, ко ће обавити превоз покојника, већ да и на државним гробљима могу за церемонију сахране ангажовати било које предузеће.

           Нови републички закон је верским заједницама дао право да располажу властитим гробљима, те да покопавање на њима локалне самоуправе морају поверити предузећу које верска заједница одреди.

           Ми, нас 15.100 грађана, и у будуће бисмо могли и требали да се удружимо! Јер владајуће странке у периоду између два избора никада ни о чему не питају грађане! Изборимо се за то да о свим животно важним питањима буде јавне расправе пре доношења одлука!

            Нови Закон о комуналним делатностима донео је још једну огромну новину и нама, грађанима, дао нов задатак! У члану 13. стоји: „локална самоуправа обавезно одређује начин континуираног изјашњавања (најмање једном годишње) корисника комуналних услуга о квалитету пружања комуналних услуга”! Уколико је већина незадовољна услугама неког јавног предузећа, онда је локална самоуправа обавезна да покрене поступак преиспитавања делатности тог предузећа и дати рок од највише 90 дана за отклањање мањкавости. Уколико се то не догоди, локална самоуправа раскида сарадњу са тим јавним предузећем и посао поверава другом!

           Ово је огромна шанса за грађане! Искористимо је, удружимо се, не чекајмо изборе, изразимо мишљење у првој и свакој другој прилици која се укаже! Нека сваком јавном предузећу постане јасно да не постоје грађани због њега, већ да је оно дужно да (на најбољи начин) буде на услузи грађанима!

           Шта сада? Организуј(е)мо се, немојмо мировати све дотле док суботички руководиоци ногама газе законистост и наша грађанска права!

           Посебну захвалност заслужују они који су прикупљали потписе. И сада ће нам требати овакви покретачи, људи пуни воље. Желели бисмо формирати екипу која ће одржавати контакт са Вама, који сте потписали Грађанску иницијативу и стали уз једну добру ствар.

           Пошто ова наша цивилна група није формално регистрована, а базира се на заједништву и ентузијазму, можемо примењивати само оне форме активности које не захтевају новац. То је интернет. Молимо Вас, јавите у једној електронској поруци: желите ли учествовати у оцењивању рада власти и јавних служби, желите ли рећи своје мишљење! Било би посебно значајно када би 100-150 људи прихватило организационе (дистрибуција информација, прикупљање потписа) задатке, али радовали би нас и они на које можемо рачунати макар код прикупљања потписа.

            Назив покрета је за сада Протест-Tiltakozás, али он може и да се мења, након што формирамо екипу.

              Молимо да Вашу електронску пријаву што пре пошаљете на адресу protest@tippnet.rs

              Хвала Вам што сте до сада били са нама и што и у будуће можемо рачунати на Вас!

              До тада (ако се догоди да Вам буде потребна) користите услуге и суботичких приватних погребних предузећа! На црквеним гробљима са пуном услугом, на државним гробљима до мртвачнице. Сада већ не дуго – јер ће законитост једном надјачати „политичку вољу” Суботичких владара!

             С поштовањем и захвалношћу, очекујући ваше јављање у протестну групу,

 

            Суботичка погребна предузећа Фунеро, Урна и Корпус,

као и Јожеф Мишколци, покретач Грађанске иницијативе 2016. године.

           

Суботица, априла 2017. године

               

КО ЈЕ КАКО ГЛАСАО

Комисија за статутарна питања, организацију и нормативна акта Скупштине града Суботица. Седница 30.03.2016. Присутни: Ласло Керекеш (председник), Драган Тркља, Душан Цвркушић, Петар Балажевић, Бранислав Јока и Весна Прћић. Одсутна: Исидора Мамула.

            Једногласно су били за монополску варијанту незакониту Одлуке о сахрањивању и гробљима.

            Цео састанак је трајао свега 30 минута и за то време су „темељно размотрили” основни предлог и 16 амандмана и још једну тачку дневног реда!

            (Ове податке председник СГ Илија Маравић није хтео да нам уступи, па смо их добили тек кад је то наредио Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности)

оОо

Резултати гласања о градској Одлуци, која је противзаконито обезбедила монопол на седници 31. марта 2016.

            ГЛАСАЛИ ЗА: Дејан Антић, Петар Балажевић, Беата Богнар, Славинка Цвијетић, Драгутин Соковић, Гојко Радић, Ана Ивановић, Ласло Керекеш, Дарко Матић, Модест Дулић, Предраг Бобић, Рустемовић Самир, Роберт Санто, Душан Стипановић, Јосипа Војнић Тунић, Саша Вучинић, Мирко Бајић, Весна Берта, Александра Буквић, Ерика Дороги, Стевица Дрчић, Тимеа Хорват, Арпад Катона, Илија Маравић, Никола Милићевић, Наташа Марушић, Десанка Репац, Митар Самарџић, Синиша Скендеровић, Иван Ушумовић, Вељко Војнић.

            ГЛАСАЛИ ПРОТИВ: Ендре Чусо, Илона Хусак Хоф, Пал Јавор, Марта Ковач Торок, Золтан Терек, Ласло Убори, Золтан Девавари, Јосипа Иванковић, Јожеф Хужвар, Бранко Покорнић, Радмило Тодосијевић, Тамара Загорац Мештер.

            ОДСУТНИ КОД ГЛАСАЊА: Силард Алмаши, Анђела Хорват, Ђерђ Буцко, Антељ Дарко, Александар Грубор, Срђан Еветовић, Иштван Хашко, Арпад Лобода, Тибор Мурењи,Ђенђи Селеши, Роберт Шебек, Јасмина Тумбас, Драган Андрић, Стеван Бакић, Даниел Ковачић, Оливер Дулић, Ервин Иштван, Иван Францишковић, Ђула Ласло, Лабан Љиљана, Славко Параћ, Светлана Стипановић, Марта Шереш, Ђурђица Вукелић.

            Од 67 одборника 31 био ЗА, 12 су били ПРОТИВ, и чак њих 24 било одсутних.

(Ове податке председник СГ Илија Маравић није хтео да нам уступи, па смо их добили тек кад је то наредио Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.)

оОо

Резултати гласања о томе да се изврше промене у градској Одлуци по жељи потписника Грађанске иницијативе на заседању Скупштине града 12. јула 2016.

ЗА СУ ГЛАСАЛИ: Ђорђија Аксентијевић, Габор Домонкош, Јожеф Хужвар, Пал Јавор, Ђорђе Човић, Илона Хусак Хоф, Јосипа Иванковић, Жужана Калмар.

ПРОТИВ ИЗМЕНА СУ ГЛАСАЛИ: Наташа Алексић, Мирјана Башић, Предраг Бобић, Александра Буквић, Ференц Дер, Иван Дулић, Љиљана Голубовић, Тимеа Хорват, Ласло Керекеш, Ференц Ковач, Богдан Лабан, Никола Милићевић, Сања Милошев, Милан Мрвош, Јанош Нагел, Игор Петров, Александар Ранковић, Перица Савић, Јанош Шомођи, Соња Васиљевић, Вељко Војнић, Стеван Бакић, Беатриса Беговић, Роланд Брезовски, Тивадар Бунфорд, Марта Добо, Илија Ђукановић, Александар Грубор, Сергеја Илић, Мариа Керн Шоља, Габор Ковач, Љиљана Медаковић, Мирослав Милојевић, Драган Мишић, Анђелка Нађ Немеди, Шиме Острогонац, Душко Петровић, Митар Самарџић, Драгутин Соковић, Бојан Шоралов, Јосипа Војнић Тунић, Томислав Жигманов.

УЗДРЖАНИ: Тибор Мурењи, Жужана Стевановић, Марина Шпановић, Озрен Симјановски, Роберт Шебек.

НИЈЕ ГЛАСАО: Марко Марић.

ОДСУТНИ: Драган Андрић, Модест Дулић, Ненад Иванишевић, Славко Параћ, Гојко Радић, Ђурђица Вукелић, Мирко Бајић, Иштван Хашко, Јене Маглаи, Бранислав Радевић, Саша Вучинић.

(Ове податке председник СГ Тивадар Бунфорд није хтео да нам уступи, па смо их добили тек кад је то наредио Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.)