Funero
Tel: +381 024 55-44-33
Viber: +381 65 544-33-06
Dežurstvo 0-24
Subotica, Karađorđev put 2 funero@funero.rs

Više od 30 godina sa Vama. Hvala na Vašem poverenju!

Biografija

Jožef Miškolci je rođen u Subotici, 1951. godine. Ekonomski je tehničar, ali je uglavnom bio novinar. Dušom i srcem je menadžer, večiti i neumorni organizator. To je jače od njega...

Dvadeset godina je radio kao novinar (7 Nap, Radio Subotica, Dolgozók, Televizija Novi Sad, Industrija mesa „29. novembar”).

Pored novinarstva (još u nežnim mladim godinama) zarazila ga je i politika. Dve godine je bio profesionalni političar: predsednik subotičke opštinske omladinske organizacije.

Govoriti mnogo naučio je kao dete i u mladim godinama, kada je na subotičkoj zelenoj pijaci prodavao povrće. Kod njega kvalitet nikada ne dolazi u pitanje...

Uvek je rado prihvatao javni angažman i zato je bio (ali više nije) subotički opštinski     većnik i pokrajinski poslanik. Polako postaje deo njegove zaboravljene prošlosti da je bio među osnivačima Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM), od drugog tajnog sastanka osnivač Saveza vojvođanskih Mađara, osnivač je i društvene organizacije Subotički golubovi, iz koje je nastao Subotički građanski savez, zatim od ranog perioda član Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu, UJDI, te Saveza Reformskih snaga Jugoslavije. Kako je to priličilo tadašnjem javnom delatniku i unutrašnjopolitičkom novinaru, bio je naravno član SKJ, ali je pravovremeno istupio, pa se ispovedio.

Bio je nezadovoljan mogućnostima i delotvornošću partijski usmerene i partijskim interesima vođene politike nakon „promena”, napustio je sve svoje stranke i (delom prema savetima Lasla Vegela) okrenuo se civilnoj sferi. Jedan je od osnivača (u jednom periodu predsednik) Teledom Saveza Jugoslavije. Dušom i telom jednako je bio i jeste prisutan i u brojnim drugim organizacijama (bio je potpredsednik Udruženja za pomoć učenicima „Kosztolányi Dezső”; bio je osnivač i predsednik skupštine Radionice Zenith; osnivač i predsednik, potom potpredsednik Hrišćanskog intelektualnog kruga; osnivač i predsednik Saveza vojvođanskih mađarskih civilnih organizacija, osnivački član Naučnog društva za hungarološka istraživanja, Mađarskog pokreta, Udruženja privatnih pogrebnika Srbije, Udruženja privatnih pogrebnika Vojvodine), član još pola tuceta civilnih asocijacija...

Kao na kratkom izletu, pola godine je bio direktor Radio Subotice i pokrenuo je (prvi i dugo kao jedini u tadašnjoj Jugoslaviji) programe na hrvatskom i nemačkom jeziku!

U neopisivoj meri voli Suboticu i sve do nedavno činilo se, da i Subotica voli njega.

Novinarstvu je okrenuo leđa 1990. godine i osnovao Privatno pogrebno preduzeće Funero. Uvodeći brojne novine sahranjivanje je učinio dostojanstvenim, što su bili primorani slediti i njegovi konkurenti u Subotici i okolini. Priliku da se predstavi dobio je na subotičkom crkvenom groblju, na Bajskom groblju – Crkveni deo, a delatnost je proširio na Horgoš, Bajmok, Male Pijace i Martonoš.

Tipp-Topp System Internet Service osnovao je 1996. godine (danas: TippNet), koji je počeo delovati kao prvi profesionalni BBS na ovom području. Nakon dobrih godinu dana „zaleta” ova je firma pokrenula profesionalni Internet u Subotici, odnosno, postala je prvi Internet provajder u Severnoj Bačkoj.

Oženjen je, otac dve kćeri. Pojavljuju mu se znaci apstinentske krize, ukoliko dnevno ne može najmanje šest sati provesti ispred računara, uglavnom na internetu, često tamo igrajući preferans. Svoje komentare objavljuje u nedeljniku Családi Kör (Porodični krug).

Voli da bude okružen dobrim i kreativnm saradnicima (to se tako i događa), drugim rečima, voli da radi sa najboljima u struci. Poštuje, ako je u mirnom okruženju. Tvrdoglavo i uporno zahteva realizaciju dogovorenih ciljeva i zadataka. Pošto (i) drugi rade umesto njega, veći deo slobodnog vremena ispunjava lobiranjem. Ne voli lažna obećanja, nervozne ljude, nemarne saradnike (takvih ni nema oko njega), svađanje, raspravljanje, tapkanje u mestu.