Funero
Tel: +381 024 55-44-33
Viber: +381 65 544-33-06
Ügyelet 0-24
Szabadka, Karađorđe út 2 funero@funero.rs

Több mint 30 éve Önökkel. Köszönjük mindenkori bizalmukat!

Kedves Látogató,

A halál mindig kellemetlen esemény volt és lesz. Az élet velejárója. Azért vagyunk, hogy a legszomorúbb percekben enyhítsünk a hozzátartozók bánatán azzal, hogy méltóságteljes temetést biztosítunk.

Amikor 1990-ben létrehoztam a Funero Temetkezési Magánvállalatot, fő célom az akkor igen alacsony szintű, elhunytat és rokonságot nem méltányoló temetkezési körülmények megváltoztatása volt. Sikerült. Ebben munkatársaim mellett nagy segítségemre volt Stjepan Beretić székesegyházi plébános úr (aki ránk bízta a szabadkai Bajai úti temető egyházi részét), valamint a helyi önkormányzat Kasza Józseffel és Kern Imrével az élén (lehetővé téve, hogy az állami temetőkben is temethessenek a magánvállalatok).

Miben voltunk és maradtunk mások, mint a többiek? Minden elhunyt esetében igyekeztünk úgy viszonyulni, mintha saját távoli rokonunkról lenne szó. Olyan emberek kerülhettek és kerültek a céghez, akik érzően, nem csupán rutinból végzik munkájukat.
 
Ügyeltünk a sokszor lényegtelennek tűnő “apróságokra”: a szakmából teljesen kizártuk az alkoholt - egy kupica pálinkáért felmondás jár. A gyászhuszárok az alkalomnak megfelelő, méretre szabott egyenruhát kaptak. A gépkocsivezetőtől az igazgatóig mindenki számára kötelezővé vált a fehér ing és a fekete nyakkendő viselete. A gyászhuszároknak aznap reggel kell borotválkozniuk, még félig másnapos szakáluk sem lehet, a fehér kesztyűnek mindig fehérnek, azaz tisztának kell lennie, a cipő helyett sem szabad gumicsizmát viselni... A komor, fekete szín helyett gépkocsijaink fehérek.

 

Megannyi ilyen "apróság" kellett ahhoz, hogy a szabadkaiak zöme, felekezeti és nemzeti hovatartozástól függetlenül minket tüntessen ki bizalmával. Ezt a bizalmat naponta újra és újra ki kell érdemelnünk. Nem lehet "lazítani". Ha olykor akár tőlünk függetlenül apróbb (de szinte mindig helyrehozhatatlan) hiba csúszik munkánkba, azt nagyon szégyeljük, igyekezünk legalább korrigálni, s a vétkes elleni fegyelmi intézkedés sem marad el. A bizalmat nehéz megszerezni, de könnyű elveszteni. Ezért minden napunk új és új vizsgatétel.

Igyekszünk a temetőkarbantartás terén is helyt állni. Célunk, hogy sírkertjeink minél ápoltabbak, rendezettebbek legyenek.

Áraink mindig versenyképesek voltak. Nem az olcsó és rossz, hanem az elfogadható ár és a minőségi munka híveiként váltunk ismertté.

Bízom benne, hogy a megszerzett tekintélyünket a jövőben is megtartjuk. 26 éve élvezzük az Önök bizalmát. Köszönöm. Kérem, tartsanak ki továbbra is a Funero mellett.

A szabadkai önkormányzati törvénytelen gáncsoskodás ellenére bízom benne, hogy minden a helyére kerül, s Szabadka nem veszti el egyik jellemzőjét, amiben szerbiai viszonylatban egyedülálló: a méltóságteljes temetés intézményét, amire minden elhunytnak joga van.

Miskolczi József,
a Funero alapítója
jomi@tippnet.rs